Φάνης Σπανός: Μη μας γυρνάτε πίσω στις καρικατούρες που δουλέψαμε ως κοινωνία για να ξεπεράσουμε

1995
Η γενιά μας είναι η πρώτη που βαδίζει το δρόμο της εξάλειψης των σεξουαλικών και άλλων διακρίσεων. Δεν τον φτάνει, ωστόσο, μέχρι το τέλος.
Αυτή η γενιά δεν εχθρεύεται τους ομοφυλόφιλους, όμως τους χλευάζει. Ο στερεοτυπικός gay της δεκαετίας του ‘90 είναι μια μονοσήμαντη καρικατούρα που κουνιέται ηδυπαθώς, ντύνεται με φτερά και πούπουλα (ή δερμάτινα και αλυσίδες) και σκέφτεται μόνο το σεξ.

Αυτή η φιγούρα που «έπαιξε» στα τηλεοπτικά σίριαλ, στις κωμικές εκπομπές τύπου Λαζόπουλου και στα εφηβικά μας ανέκδοτά, φώλιασε τελικά στη γενεακή μας συνείδηση, μαζί με τον «κλέφτη Αλβανό», τον «αφελή μαύρο» (κι ας κοιμόμασταν όλοι κάτω από την αφίσα του Jordan), ή ακόμη και τον «χοντρό που θα κάτσει τέρμα».

Αργότερα
Πολλοί, καταφέραμε με τα χρόνια να πάμε μερικά βήματα πιο πέρα και να δούμε όλους τους ανθρώπους απλά ως ανθρώπους. Αυτό, με όρους ηθικής και αξιών, είναι κάτι στοιχειώδες. Με όρους κοινωνιολογικούς, όμως, είναι μια κατάκτηση. Μια νίκη, αρχικά του μυαλού και ύστερα της ψυχής, κόντρα στα μαζικά ερεθίσματα που πότισαν τα παιδικά μας χρόνια.

Πολύ αργότερα
Η Ελληνική Πολιτεία έχει αναπτύξει επιτέλους θεσμικό πλαίσιο για τη συμβίωση των ομοφυλοφίλων (πλέον ΛΟΑΤΚΙ), σύντομα θα επιτρέψει τους γάμους και συζητά σοβαρά την τεκνοθεσία. Επίσης, δεν πολυκυκλοφορούν πλέον ανέκδοτα «για π…δες».

Σήμερα
Στις μεγάλες πόλεις διοργανώνονται φεστιβάλ Gay Pride με στόχο ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Και εκεί που βιάζεσαι να καλωσορίσεις την ωραία ιδέα, ανακαλύπτεις ότι το (τόσο σημαντικό αυτό) μήνυμα εν έτει 2018 επικοινωνείται μέσα από ένα θέαμα γεμάτο φτερά και πούπουλα (ή δερμάτινα και αλυσίδες), έμφορτο επιθετικής σεξουαλικότητας και με εντελώς μονοσήμαντο προσανατολισμό.

Αρχικά νιώθεις έκπληξη, ύστερα διαμορφώνεις ενστάσεις και τελικά μένεις με ένα «κρίμα». Ένα κρίμα που συνοψίζεται σε δύο απλά πράγματα.

Πρώτον, στο ότι ένα δημόσιο θέαμα με τόσο έντονα σεξουαλικά στοιχεία είναι (ταπεινή μου άποψη) απωθητικό, ανεξαρτήτως του αν έχει ομοφυλοφιλικό ή ετεροφυλοφιλικό χαρακτήρα. Κοινώς, δε βγαίνουν αυτές οι εικόνες Σάββατο πρωί στην πλατεία Συντάγματος, για τον ίδιο λόγο που δεν προβάλλονται την ίδια ώρα soft ερωτικές ταινίες στην κρατική τηλεόραση.

Δεύτερον, φίλοι διοργανωτές, ειλικρινά αξίζετε συγχαρητήρια για αυτό που θέλετε να πετύχετε, αλλά, παρακαλούμε θερμά… Μη μας γυρνάτε πίσω στις καρικατούρες που δουλέψαμε ως κοινωνία για να ξεπεράσουμε. Αλλοιώνετε το μήνυμα και κυρίως… Αδικείτε όλους αυτούς τους όμορφους ανθρώπους..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*
*