Δήμος Χαλκιδέων: Κοινωνική προσέγγιση στο θέμα του χώρου που καταλαμβάνουν τα περίπτερα

Μεγάλη συζήτηση έγινε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας, για το θέμα των περιπτέρων και του κοινόχρηστου χώρου τον οποίο πρέπει να καταλαμβάνουν. Αφορμή για την συζήτηση του θέματος στάθηκε το αίτημα για άδεια κατάληψης χώρου 36 τετραγωνικών από περίπτερο στην οδό Αγ. Ιωάννου στη Χαλκίδα. Η έκταση του χώρου προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς η κανονιστική πράξη που έχει ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, προβλέπει ελάχιστο χώρο. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Γιώργος Μπουραντάς έθεσε το θέμα στην πραγματική του διάσταση η οποία είναι η εξής:

  1. Η κανονιστική πράξη του Δήμου προβλέπει ελάχιστο χώρο για τα περίπτερα.
  2. Ωστόσο, η νομοθεσία αναφορικά με τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούν για την διάθεση τροφίμων, προβλέπει εξ ανάγκης κατασκευές και τέντες, για την προστασία αυτών των προϊόντων.
  3. Αποτέλεσμα είναι οι περιπτερούχοι να κατασκευάζουν τα απαιτούμενα από το Νόμο για να πάρουν άδειες, ωστόσο, εξ ανάγκης να καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο και να τους επιβάλλονται πρόστιμα.

Η κοινωνική προσέγγιση του προβλήματος έγκειται στα εξής:

  1. Ο Δήμος Χαλκιδέων εξετάζει το θέμα κατά περίπτωση. Εφόσον δηλαδή ο περιπτερούχος έχει όλα τα απαιτούμενα, μαζί και την βεβαίωση της Τροχαίας ότι δεν εμποδίζει την κυκλοφορία ο χώρος που καταλαμβάνει, το θέμα έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο και λαμβάνεται απόφαση η οποία νομιμοποιεί την επιχείρηση πληρώνοντας φυσικά ο ιδιοκτήτης το αντίτιμο στο Δήμο για τον πραγματικό χώρο που καταλαμβάνει το περίπτερο.
  2. Εφόσον δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις δεν υπάρχει νομιμοποίηση.

Με τον τρόπο αυτό νομιμοποιούνται τα περίπτερα που δεν ενοχλούν, ώστε να λειτουργούν χωρίς κίνδυνο να τους επιβάλλονται συνεχώς πρόστιμα για κατασκευές οι οποίες υφίστανται εδώ και πολλά χρόνια.

Το θέμα των περιπτέρων απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια την πόλη, οπότε, όπως τόνισε και ο Δήμαρχος Χρήστος Παγώνης, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να βρεθεί μια συνολική λύση και ενδεχομένως να ψηφιστεί μια νέα κανονιστική απόφαση, η οποία να λαμβάνει υπόψιν τα πραγματικά δεδομένα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*
*