4 ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 18-6-18

Ειδικό ζήτημα.

Ενημερώνουμε και υπενθυμίζουμε την πρότασή μας στην Οικονομική Επιτροπή  περί θεματοποίησης των παρακάτω ζητημάτων, δηλώνοντας ότι : “ζητούμε να την θέσετε σε συζήτηση στην συνεδρίαση….. Να δοθεί η δυνατότητα στις παρατάξεις να τοποθετηθούν και φυσικά να ψηφίσουν”.

 

 1. Ενιαία διαχείριση των οικονομικών της Περιφέρειας. Μεθόδευση διαδικασιών παρακολούθησης του Περιφερειακού Ταμείου και της Διαχειριστικής Αρχής.

 

 1. Σχέση Τεχνικού προγράμματος και Προϋπολογισμού. Μέθοδος παρακολούθησης της εκτέλεσης τους.

 

 1. Προβλήματα συντονισμού των υπηρεσιών. Προβλήματα και καθυστερήσεις στην υλοποίηση των αποφάσεων των πολιτικών οργάνων.

 

 • Θέτουμε το ζήτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ζητάμε από την περιφερειακή αρχή να το φέρει το θέμα στο Συμβούλιο για να τοποθετηθεί η Περιφερειακή αρχή και οι παρατάξεις.

 

18-6-2018

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 18-6-18

 

Σχετικά με  το πρόγραμμα εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά της Ευρυτανίας.

Στα πλαίσια του σχεδιασμού των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία –με τις ευλογίες της κυβέρνησης αλλά και της Τοπικής Διοίκησης-  προωθείται γιγαντιαία επένδυση αιολικού πάρκου 300 και πάνω ανεμογεννητριών, στις βουνοκορφές των Αγράφων, σε προστατευόμενες περιοχές “Natura” και μάλιστα στο μεγαλύτερο υψόμετρο που έχουν ποτέ εγκατασταθεί Α/Γ,  στα 1.600 μ.-2.000 μ. Αυτό σημαίνει διάνοιξη πολλών χιλιόμετρων νέων δρόμων σε κορυφογραμμές και πλαγιές, σε προστατευόμενα λόγω της ευαισθησίας τους οικοσυστήματα, εναέριες γραμμές πυλώνων υψηλής τάσης μέσα σε απόκρημνες και δασωμένες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Βρίσκεται επομένως σε εξέλιξη διαφαινόμενη μετατροπή των Αγράφων από παρθένα φύση σε βιομηχανική ζώνη.

Στα ευρυτανικά βουνά έχουν χωροθετηθεί και αδειοδοτηθεί εκατοντάδες ανεμογεννήτριες! Με τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών, αλλά και με τα περιβόητα “μικρά υδροηλεκτρικά“, συντελείται μια βιβλική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος σε παρθένα δάση και σε προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Ευρυτανία και κυρίως στα Άγραφα θα αλλοιώσει την ιστορική και οικολογική φυσιογνωμία τους, διώχνοντας αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλλάζοντας τις χρήσεις γης και δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων και δικτύων, που θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο τοπίο, αλλά και σοβαρή επιβάρυνση στην ανθρώπινη υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των πολλών χιλιομέτρων καλωδίων υψηλής τάσης.

Με τις ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας σημαίνει ότι:

α) Δεν θα συμβάλουν στην παροχή φθηνής ενέργειας – ηλεκτρικού ρεύματος – για τους κατοίκους. Αντίθετα, μέσω της επέκτασης της ιδιωτικοποίησης, η τιμή του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά αυξάνεται συνεχώς.

β) Δεν θα προστατεύουν το περιβάλλον, όπως ισχυρίζονται. Αντίθετα, επειδή ακριβώς γίνονται με σκοπό το κέρδος, θα γίνουν με το μικρότερο δυνατό κόστος, που σημαίνει: Πρόχειρες και ελλιπείς περιβαλλοντικές μελέτες, μικρή και ανύπαρκτη επιτήρηση του έργου από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.

γ) Καταπατήσεις περιουσιών κατοίκων σε περιπτώσεις όπου περνούν δρόμοι ή κατασκευάζονται πυλώνες μέσα από ιδιοκτησίες.

δ) Μέσω ενός περίπλοκου συστήματος θυγατρικών εταιρειών, εργολαβιών και υπεργολαβιών, γίνεται προσπάθεια να χτυπηθεί κάθε εργασιακό δικαίωμα, να πέσουν οι μισθοί των εργαζομένων στο έργο.

Τα δήθεν “αντισταθμιστικά οφέλη” που τάζουν οι εταιρείες και αποδέχονται οι ντόπιοι παράγοντες – μεσάζοντές τους, δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια και καθρεφτάκια για ιθαγενείς, ενώ οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, θα είναι ελάχιστες και σίγουρα πολύ λιγότερες από αυτές που θα χαθούν από το χτύπημα που θα δεχτεί ο όποιος αγροτουρισμός και κυρίως η κτηνοτροφία.

Είμαστε  αντίθετοι στην παράδοση της Ενέργειας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η Ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Αυτή η ενεργειακή πολιτική δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, αλλά αποκλειστικά την κερδοφορία του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ πιστεύει και παλεύει για ενεργειακό σχεδιασμό από ενιαίο αποκλειστικά κρατικό ενεργειακό φορέα της λαϊκής οικονομίας, μέσω του οποίου θα μπορέσει να γίνει η αναγκαία και χρήσιμη για τους εργαζόμενους και το λαό αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας. Μόνο στο πλαίσιο αυτής της οικονομίας, με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής, μπορεί να πάψει η Ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα και να μετατραπεί σε κοινωνικό αγαθό.

Σήμερα, η παρεμπόδιση του σχεδιασμού των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με κινητοποίηση όλων των μαζικών φορέων και συνδικάτων των εργατών, αγροτών, συνταξιούχων, μικροεπαγγελματιών, που θα εκφράσουν δυναμικά την αντίθεσή τους στην παράδοση του φυσικού πλούτου της περιοχής μας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και θα διεκδικήσουν:

Απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά των Αγράφων  και της Ευρυτανίας . Μέτρα για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και όχι των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών μέσα ή κοντά σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Φθηνό ρεύμα για το λαό – κατάργηση των “πράσινων” τελών ΑΠΕ – άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για κάθε οικογένεια με εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα.

Ενιαίο κρατικό φορέα Ενέργειας, με κεντρικό σχεδιασμό.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” ρωτούν την περιφερειακή αρχή Στερεάς Ελλάδας, αν συμφωνεί με την κατασκευή των αιολικών πάρκων στην κορυφογραμμή των Αγράφων και της Ευρυτανίας και αν όχι ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου να ματαιωθεί αυτό το καταστροφικό έργο;

 

18-6-2018

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 18-6-18

 

Για την “Κατάρτιση μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής2019-2021” σε Δήμους και Περιφέρειες

 

Αρχές του Απρίλη 2018, στάλθηκε στους Δήμους και τις Περιφέρειες  εγκύκλιος με την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού με τίτλο “Κατάρτιση μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής 2019-2021” .

Η εγκύκλιος  στηρίζεται στις  αντιλαϊκές δημοσιονομικές μνημονιακές  κατευθύνσεις. Προωθεί στόχους υπέρ του κεφαλαίου  και ασφυκτικά δημοσιονομικά όρια όσον αφορά τις λαϊκές ανάγκες και υποδομές.

Σε αυτή την βάση καλεί Δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια  να υποβάλουν ισοσκελισμένους τους στόχους εσόδων -εξόδων για τα έτη 2019-2022, επισημαίνοντας  ότι αυτό αποτελεί την “ συνεισφορά ” δήμων και των Περιφερειών “ στην διαδικασία εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής .

Με αυτόν τον τρόπο η Κυβέρνηση  επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια στην προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων  πλαίσιο της “επόμενης μέρας” από την δήθεν λήξη των μνημονίων.

Από την συγκεκριμένη εγκύκλιο της κυβέρνησης, προκύπτουν :

 • Θα  παραμείνει  καθηλωμένη η  κρατική χρηματοδότηση δήμων και περιφερειών  τουλάχιστον μέχρι το 2022.
 • Θα παραμείνουν  παγωμένες -στα όρια φτώχειας  του 2018 – για τα επόμενα τουλάχιστον 4χρονια  κάθε είδους κοινωνικές παροχές και οι πόροι για την  κοινωνική πολίτικη.
 • Το όποιο πρόγραμμα   έργων και επενδύσεων, που μέρος του είναι  οι οξυμένες ανάγκες σε αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία, οι υποδομές σε υγεία, παιδικούς σταθμούς, σχολική στέγη θα μείνει   στα αζήτητα της “δίκαιης ανάπτυξης”. …… Όλα αυτά παραπέμπονται στο απώτερο μέλλον, αν και, εφόσον το επιτρέψουν οι αναπτυξιακές ανάγκες και η κερδοφορία  των επιχειρηματικών ομίλων.
 • Η όποια χρηματοδότηση από  ΕΣΠΑ και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων  θα έχει ως αναφορά τα ήδη ενταγμένα και εγκεκριμένα έργα.  
 • Τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια θα πρέπει να συνδράμουν  στην πολιτική καθήλωσης μισθών και προσωπικού.
 • Τα  μόνα  “έσοδα”  που θα αυξάνονται σε  Δήμους και Περιφέρειες θα  είναι αυτά που αφορούν τα κάθε είδους  ανταποδοτικά τέλη και φόρους ….. Την διευρυμένη, δηλαδή, φορολεηλασία….  και φυσικά τους πλειστηριασμούς για τα νοικοκυριά.

Με βάση την συγκεκριμένη εγκύκλιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αρκείται πια στην  συναίνεση πολλών δημοτικών άρχων, αλλά απαιτεί την ενεργή συμμετοχή και συνενοχή του συνόλου των αιρετών οργάνων στο αντιδραστικό σχεδιασμό της .

Πρόκειται για ένα βαθειά  αντιδραστικό πλαίσιο που έρχεται προς ψήφιση στα  δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια πριν ακόμα η κυβέρνηση ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο στην Βουλή.

ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ δεν λένε κουβέντα ,  για αυτά τα σοβαρά ζητήματα , επιβεβαιώνοντας   τον κάλπικο χαρακτήρα της αντιπαράθεσης που έχουν στήσει  με την Κυβέρνηση με αφορμή το νομοσχέδιο “Κλεισθένη Ι” και το εκλογικό σύστημα .

Στο κύριο μέτωπο,   των αντιδραστικών ανατροπών….. Στο όλο και μεγαλύτερο πέρασμα  της χρηματοδότησης της τοπικής διοίκησης στις πλάτες του λαού ….. Στην όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή  της τοπικής διοίκησης στις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων….. Στην ανατροπή εργασιακών σχέσεων,  στην καθήλωση των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών, …. υπάρχει απόλυτη σύμπνοια και συστράτευση.

Τα “όρια δικαιοδοσίας” και τα “  δικαιώματα” της τοπικής διοίκησης, σύμφωνα με αυτή την εγκύκλιο, τα καθορίζει η κεντρική κρατική εξουσία….. με τέτοιο πάντα τρόπο,  ώστε το μεγάλο μέρος των αντλούμενων πόρων να τροφοδοτεί τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και οι πενταροδεκάρες να πηγαίνουν για  τις λαϊκές ανάγκες .

Αυτή είναι η ταυτότητα του Μεσοπρόθεσμου  προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής στην τοπική διοίκηση.

Δεν  προξενεί καμιά εντύπωση που και  η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες χωρίς “δημοκρατικά κολλήματα ” απαιτεί από τα δημοτικά και περιφερειακά όργανα να ευθυγραμμιστούν άμεσα στις ράγες της κεντρικά ασκούμενης  αντιλαϊκής πολιτικής .

Η “δημοκρατικότητα”, η “αυτονομία” , η “αυτοτέλεια”,  των τοπικών αρχών απέναντι σε μια βαθειά αντιλαϊκή και άδικη κεντρική εξουσία είναι ένα πολιτικάντικο  παιχνιδάκι και στόχο έχει την μακροημέρευση και την διαιώνισή της .

Το κράτος και οι τοπικοί θεσμοί του δεν είναι ουδέτερο πεδίο.  Ήταν και θα είναι μηχανισμός που σκοπός και αποστολή του είναι να εξασφαλίζει την εξουσία των εκμεταλλευτών και κατά περίσταση χρησιμοποιεί πότε   το μαστίγιο και πότε το καρότο. 

**************************

Καλούμε  τους αιρετούς να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς οι δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί στην προώθηση μιας τέτοιας βαθειάς αντιλαϊκής πολιτικής .

Να μην στοιχηθούν με τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της κυβέρνησης και να μην συνυπογράψουν το αντιλαϊκό της σενάριο    .

Να δράσουν με  αφετηρία τις αγωνίες και τον αγώνα του λαού , με όρους λαϊκής αντιπολίτευσης στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, αστικών κομμάτων,  κεφαλαίου απαιτώντας:

 • Την πλήρη χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό,  
 • Την μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα , τις προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού
 • Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σε κεντρικό- περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, σεισμούς -πυρκαγιές κλπ
 • Την δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών για κοινωνικές δομές στήριξης και φροντίδας του παιδιού ,  της οικογένειας, των γερόντων , για την λειτουργία των υπηρεσιών χωρίς ανταποδοτικά τέλη και φόρους

Δεν  στοιχιζόμαστε  με τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της κυβέρνησης ,  δεν συνυπογράφουμε το αντιλαϊκό της σενάριο και στην  τοπική διοίκηση. Λέμε όχι στην “Κατάρτιση μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής 2019-2021” σε Δήμους και Περιφέρειες

ΠΙΟ ΣΥΚΕΚΡΙΜΕΝΑ

Παρότι τα έσοδα από την κάθε είδους φορολογία αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς η χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης μειώνεται και  καθηλώνεται, σύμφωνα με το ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ και για την επομένη 4ετια .

Υποτίθεται ότι στους  δήμους και τις περιφέρειες κατανέμονται οι λεγόμενοι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ),  οι οποίοι υπολογίζονται με βάση τον νόμο του Καλλικράτη, ως συγκεκριμένο ποσοστό επί των εισπραττόμενων φόρων..

Αυτό βέβαια   ποτέ δεν εφαρμόστηκε  από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.  

Στην φάση της κρίσης,  με τους μνημονιακούς νόμους η χρηματοδότηση των δήμων μειώθηκε παραπέρα.

Από  το 2ο μνημόνιο και το 3ο προσδιορίστηκε   ανώτατο όριο, από τον κρατικό προϋπολογισμό, όσον αφορά  την χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης….… Το μεν πρώτο το προσδιόριζε μέχρι  5,4 δις ….. η δε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το κατέβασε στα 3 δις 600 εκ .

Ακόμα και αυτά, όμως, ποτέ δεν αποδόθηκαν σε τέτοιο ύψος  στην τοπική διοίκηση.

Αντίθετα αυτό που είχαμε και έχουμε είναι η απόλυτη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στην διάρκεια της κρίσης τουλάχιστον κατά 62%.

Την ίδια ώρα είχαμε και η απόλυτη αύξηση  των λεγόμενων «ίδιων εσόδων»

Να σημειωθεί  ακόμη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  στο προηγούμενο διάστημα επιχείρησε να βάλει στο παιχνίδι της αναδιαμόρφωσης  των στόχων του ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ τους φορείς των ΟΤΑ, δίνοντας τους συγκεκριμένες κατευθύνσεις για   αύξηση των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών και των άλλων τοπικών φόρων…….. κρατώντας καθηλωμένα τα όρια χρηματοδότηση τους , από τους ΚΑΠ, στο επίπεδο του 2018.

Όσον αφορά τον  σχεδιασμό και επιχορήγηση   για έργα ( από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων και το  ΕΣΠΑ) τους προσδιόριζε ότι θα πρέπει να κινηθούν στην 4ετια με  βάση το αν ήδη έχουν εγκριθεί ή ενταχτεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης .    

*******************

Το ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ για την τοπική διοίκηση, όπως αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης , δίνει τους ΚΑΠ κατά πολύ μειωμένους .

Η μείωση που αποτυπώνεται έχει να κάνει κύρια με το ποσό των ΚΑΠ που πήγαινε στα προνοιακά επιδόματα, τα οποία δίνονταν μέσω των δήμων ενώ τώρα μεταφέρονται στον νέο οργανισμό του  ΟΠΕΚΑ .

Το ποσό των προνοικων επιδομάτων που καλύπτονταν από τους ΚΑΠ  στον προϋπολογισμό του 2018 ανέρχονταν σε 739 εκατομμύρια.

Με βάση αυτό το δεδομένο η απόδοση των ΚΑΠ για  2018- 2022 διαμορφώνεται ως εξής:

 • 2018  : 3193 -739 προνοιακά = 2456
 • 2019 : 2510
 • 2020 : 2744
 • 2021 : 2744
 • 2022 : 2744

Με βάση τα παραπάνω, η συνολική επιχορήγηση Δήμων και Περιφερειών  για το συγκεκριμένο διάστημα εμφανίζεται αυξημένη  54 εκ για το 2019 και 390 εκ για τα επόμενα χρόνια,  σε σχέση με το 2018. Τα ποσά , όμως, αυτά είναι κατά πολύ μειωμένη από την έναρξη της κρίσης .

***************************

Για δε το  ΠΔΕ στο αρμόδιο υπουργείο  Εσωτερικών με βάση το ΜΠΔΣ διαμορφώνεται ως εξής:  

 • 2018:124 εκ
 • 2019:144 εκ
 • 2020:150 εκ
 • 2021:155 εκ
 • 2022: 155 εκ

Από την συγκεκριμένη κατανομή προκύπτει πως  θα παραμείνουν κενά σε βασικά έργα υποδομών ή θα παραδοθούν και αυτά στα ΣΔΙΤ……  έργα κρίσιμα όπως αυτά της αντιπλημμυρικής , αντισεισμικής προστασίας, της πυροπροστασίας θα παραμείνουν στα αζήτητα  κλπ

Μένει, επίσης,  να αποδειχτεί αν μπορεί να πραγματωθεί ο  σχεδιασμός που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, με βάση το πρόγραμμα Φιλόδημος 1 και 2…. Αν έχει περιθώρια  να κινητοποιήσει 2,5 δισ για έργα στην 5ετια από το ΠΔΕ, χωρίς επιβάρυνση των δήμων.

**************************

Εδώ αξίζει κάνεις να σχολιάσει και τα λεγόμενα αντίμετρα της κυβέρνησης με την  αναφορά που κάνει για  την δημιουργία όπως λέει “νέων μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης/νηπιαγωγείων”  κατανέμοντας για το:

 • 2019 : 140 εκ
 • 2020: 150 εκ
 • 2021:120 εκ
 • 2022 :120 εκ

Έχει σημασία να αποκαλύψουμε τι έγινε το 2018, που η κυβέρνηση αναφέρονταν σε 400 τάχα νέες δομές προσχολικής αγωγής  .

Χρηματοδότησε άπλα  220 δήμους με 50 έως 70 χιλιάδες ευρώ τον καθένα,  (συνολο 15 εκ) .

Αυτό σημαίνει όχι φυσικά νέες δομές άλλα μπαλώματα στις παλιές ώστε να μπορέσουν να πάρουν άδειες  και να λειτουργήσουν . …… Μια τρύπα, δηλαδή, στον ωκεανό των ελλείψεων που συνεχίζονται για όλους τους δήμους με αποτέλεσμα σήμερα και οι παιδικοί σταθμοί να είναι ελλειμματικοί ως δομές,  ( θέσεις νηπίων/βρεφών , προσωπικό, κτήρια ) και η περίφημη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας της 2χρονης προσχολικής αγωγής να μένει στα χαρτιά αφού στους κύριους δήμους και ειδικά στα αστικά κέντρα εντοπίζεται μεγάλο έλλειμμα στέγης.

Αυτά τα ποσά  δεν είναι ικανά  να καλύψουν αυτές τις μεγάλες  ανάγκες για το παιδί και την οικογένεια.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι πολύ αμφιβάλουμε αν τα παραπάνω ποσά αναφέρονται στην κάλυψη “νέων δομών” και αυτό γιατί δεν αποτυπώνεται  πουθενά η διασφάλιση της συνέχειας των σημερινών προγραμμάτων στήριξης των παιδικών σταθμών……. μια και είναι γνωστό ότι το πρόγραμμα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ βαίνει μειούμενο και απαιτεί την ενισχυμένη κρατική χρηματοδότηση του για να συνεχιστεί……     

********************

Όσον αφορά το προσωπικό, το ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ  μιλάει για προσλήψεις σε δήμους και περιφέρειες  και τα νομικά πρόσωπα αυτών που  κατανέμονται χρονικά ως εξής:

 • 635 το 2018
 • 541 το 2019
 • 1.969 το 2020
 • 2.084 το 2021
 • 2.057 το 2022

Σύνολο προσλήψεων  7.286 ……. σε σύνολο αποχωρήσεων για το ίδιο διάστημα 8942 .

Με αυτές τις προσλήψεις, που βέβαια δεν λύνουν το πρόβλημα, θα προσπαθήσουν να δημαγωγήσουν. Να δημιουργήσουν κλίμα και να δεσμεύσουν κόσμο με την μέθοδο του ρουσφετιού.

18-6-2018

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 18-6-18

 

Σχετικά με τις ανεμογενήτριες και τις παράνομες υδροληψίες

στην Καρυστο.

 

Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Καρύστου, με πιο πρόσφατη αυτή που απέτρεψε την εκφόρτωση νέων ανεμογεννητριών στο λιμάνι της Καρύστου, ανέδειξαν τις πολύ αρνητικές συνέπειες που έχει για το περιβάλλον και τη ζωή των κατοίκων η άναρχη ανάπτυξη αιολικών πάρκων, με αποκλειστικό κριτήριο τα προσδοκώμενα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Τα μονοπώλια του κλάδου καταστρέφουν το περιβάλλον, καταπατούν περιουσίες, δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, αποτροπής των κινδύνων από πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ. Ακόμη, σημαντικά προβλήματα δημιουργούνται στις δραστηριότητες μικρών κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της περιοχής λόγω των εκτεταμένων εκσκαφικών δραστηριοτήτων στο βουνό της Όχης.

Ιδιαίτερο πρόβλημα δημιουργείται με τις παράνομες υδροληψίες που πραγματοποιούν οι εταιρίες για τις ανάγκες των έργων τους. Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα χωριά του Καβοντόρου όπου ήδη παρατηρούνται φαινόμενα λειψυδρίας και διακοπών της υδροδότησης!

Υπενθυμίζουμε ότι και στην προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (7/5/2018) είχαμε θέσει ερώτημα ως προς τη θέση της Περιφερειακής Αρχής για τα πολλά προβλήματα που δημιουργούν οι εργασίες εγκατάστασης των αιολικών πάρκων.

Επειδή και τότε δε μας είχατε απαντήσει και είχατε παραπέμψει σε επόμενη συνεδρίαση, αλλά και επειδή έχουν δημιουργηθεί μια σειρά ακόμη προβλήματα θέτουμε τα εξής ερωτήματα προς την Περιφερειακή Αρχή:

 

 • Ποια είναι η θέση σας για την άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Νότια Εύβοια που έχει ξεπεράσει κάθε όριο;
 • Θα σταματήσετε να εκδίδετε νέες άδειες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για αιολικά πάρκα στη Νότια Εύβοια (Δήμοι Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου);
 • Σε τι ενέργειες είστε διατεθειμένοι να προβείτε για την απαγόρευση παράνομων υδροληψιών από πηγές και γεωτρήσεις στην Όχη;
 • Σε τι ενέργειες θα προχωρήσετε για την αποζημίωση κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων για τις ζημιές που έχουν υποστεί στην παραγωγή τους; Για να σταματήσουν οι επιπτώσεις των εργασιών πάνω σε κοπάδια και μελίσσια;

 

Ακόμη, θέλουμε να μας απαντήσετε αν γνωρίζετε ότι εταιρία κατασκευής αιολικών πάρκων μετά την αποτροπή εκφόρτωσης ανεμογεννητριών στο λιμάνι τις Καρύστου προχώρησε σε εργασίες στον μισοτελειωμένο δρόμο Στύρα – Πορτολάφια με σκοπό να περάσουν από εκεί τα τεράστια τμήματα των ανεμογεννητριών. Είχε εκδώσει η Περιφέρεια σχετική άδεια;

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι είναι πρόκληση για τους κατοίκους της Νότιας Εύβοιας, ένα έργο που θα βελτιώσει αισθητά τη σύνδεση της Καρύστου και του Μαρμαρίου με το κέντρο του Νομού, θα ανακουφίσει τα Στύρα και Νέα Στύρα από την κυκλοφοριακή συμφόρηση να μην ολοκληρώνεται εδώ και δεκαετίες και τώρα να μπαλώνονται ίσα- ίσα κάποια σημεία για να περάσουν οι ανεμογεννήτριες των εταιριών.

Σας καλούμε να μην επιτρέψετε να χρησιμοποιηθεί ο νέος δρόμος Στύρα – Πορτολάφια μέχρι να ολοκληρωθεί. Επίσης, να κινητοποιηθούν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού για τους κατοίκους και επισκέπτες της Νότιας Εύβοιας έργου.

 

18-6-2018

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*
*