ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Μαίρη Χουλιέρη: Διαχρονική πορεία με πυξίδα τον πολιτισμό

Στα πολύ νεανικά της χρόνια έζησε μια τριετία στη Σουηδία (για σπουδές) και αυτό που βίωσε εκεί θεώρησε ότι θα είναι το μέλλον της Ελλάδας. Ο κόσμος είχε οικονομική ευμάρεια δεν είχε όμως κοινωνική ζωή και δραστηριότητα. Εκεί διαισθάνθηκε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος εάν απουσιάζει ο πολιτισμός από τη ζωή του. Κατόπιν, η Μαίρη Χουλιέρη, επέστρεψε στην Ελλάδα και έκανε αυτό που ήταν σίγουρη ότι θα την οδηγήσει στην προσωπική ευτυχία. Ασχολήθηκε με τον πολιτισμό σε όλες τις μορφές του.

Σήμερα, μετά από μια πορεία χρόνων, πορεία διακριτική, χαμηλών τόνων αλλά ταυτόχρονα και ουσιαστική, γεμάτη επιτυχίες και αναγνώριση, η Μαίρη Χουλιέρη κάνει τον απολογισμό της στη συνέντευξη που παραχώρησε στο evialead.gr και ταυτόχρονα, προγραμματίζει για το μέλλον.

Η πορεία

Σε ηλικία 15 χρόνων ήταν μέλος της Μαντολινάτας του Ωδείου Χαλκίδας με πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό με μαέστρο το Παν. Κωτσόπουλο
Και στα 16 της ξεκίνησε να διδάσκει μετά από προτροπή των δασκάλων της.
Ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τον πολιτισμό την εποχή που το Θέατρο Χαλκίδας στεγαζόταν στο Λούσυ (υπήρχε κινηματογράφος στο ισόγειο).

—Είναι ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας.

—Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συμφωνικής Ορχήστρας Χαλκίδας.

—Υπήρξε μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Χαλκίδας.

—Είναι μέλος του Δ.Σ του ΠΡΩΤΕΑ, Πανελλήνιου Συλλόγου με έδρα τη Χαλκίδα ο οποίος δραστηριοποιείται στην κατεύθυνση διάσωσης της ναυπηγικής παράδοσης. Ο σύλλογος είναι μέλος του ΕΜΗ ( European Maritime Heritage) και μέλος της ομάδας εργασίας του ΥΠΠΟ& Α για τη διάσωση της ναυτικής κληρονομιάς και της διυπουργικής επιτροπής για τη δημιουργία δομής επαγγελματικής κατάρτισης / μαθητείας στη ξυλοναυπηγική τέχνη. (Πρόσφατα ναυπηγήθηκε στη Χαλκίδα από εθελοντική ομάδα του Πρωτέα το πιστό αντίγραφο ιστορικού σκάφους από σχέδια του 1838
Εκλεγμένο μέλος στην επταμελή γραμματεία του ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο (Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων)

—Είναι μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Χαλκίδας.

—Σήμερα, δραστηριοποιείται ως καθηγήτρια μουσικής στη Χαλκίδα, ενασχολούμενη παράλληλα με όλα εκείνα που την ικανοποιούν, πάντα με γνώμονα το πολιτισμικό – ποιοτικό στοιχείο.

Evialead.gr: Τελικά, μετά απ’ όλη αυτή την πορεία, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ποιο είναι το προσωπικό σας κέρδος;

—ΜΑΙΡΗ ΧΟΥΛΙΕΡΗ: Σε αυτή την ενασχόληση παίρνεις και δίνεις, συναναστρεφόμενος με ενδιαφέροντα άτομα. Κέρδος είναι η προσωπική καλλιέργεια και πρόοδος και κυρίως το να δίνεις στους μαθητές την γνώση και τα εφόδια μέσω του πολιτισμού στην πορεία της ζωής τους και την ικανοποίηση ότι μπορείς να αλλάξεις έστω και στο ελάχιστο τον τρόπο που οι γύρω σου βλέπουν τον κόσμο και κατανοούν την αναγκαιότητα της τέχνης του πολιτισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Evialead.gr: Το προσωπικό κέδρος είναι δεδομένο. Ωστόσο, έχετε αποκομίσει την εντύπωση ότι η δράση αυτή, εντάσσει συνεχώς νέα μέλη στον κύκλο των, με τα πολιτιστικά, ενασχολουμένων;

—ΜΑΙΡΗ ΧΟΥΛΙΕΡΗ: Δυστυχώς όχι. Και το λέω αυτό με μια νότα απογοήτευσης. Οι ίδιοι και οι ίδιοι άνθρωποι βρισκόμαστε παντού. Αυτό δεν είναι ενθαρρυντικό.

 

Evialead.gr: Θεωρείτε ότι η Χαλκίδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τομέα του πολιτισμού, τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε;

—ΜΑΙΡΗ ΧΟΥΛΙΕΡΗ: Η Χαλκίδα έχει τρομερά “όπλα”: Αριστοτέλης, Εκστρατεία της Τροίας, Σκαλκώτας, που είναι μέσα στους τρεις καλύτερους κλασικούς μουσικούς του αιώνα, παγκοσμίως, Σκαρίμπας, Φαινόμενο του Ευρίπου, Χαλκιδαϊκό Αλφάβητο είναι μερικά από τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα ν’ αναφερθώ σ’ ένα περιστατικό που συνέβη στην Ολλανδία.

Βρισκόμουν στην Ολλανδία και στην παρέα μας ήταν ένα κοριτσάκι ηλικίας 10 ετών περίπου. Σε κάποια στιγμή με ρώτησε σε ποια περιοχή της Ελλάδας ζω και της απάντησα ότι κατοικώ στον τόπο από τον οποίο ξεκίνησαν οι Έλληνες για την εκστρατεία της Τροίας. Σας πληροφορώ πως με κοίταξε με το στόμα ανοιχτό, καθώς γνώριζε όλη την ιστορία και μου είπε με τεράστιο ενδιαφέρον: “Πες μου, πως είναι αυτό το μέρος; Υπάρχει;”

Από αυτό το παράδειγμα και μόνο, κατανοεί κανείς πόσα σημαντικά πλεονεκτήματα υπάρχουν στη Χαλκίδα, τα οποία δεν αξιοποιούνται. Θα ήταν δύσκολο για παράδειγμα, να να διοργανώσουμε παγκόσμιο συνέδριο για τον Σκαλκώτα;

Να αναφέρω επίσης ότι, ένας Γερμανός, ο οποίος ήρθε στη Χαλκίδα για την καθέλκυση του πλοίου που έγινε πριν λίγες ημέρες, είπε απορημένος: “Καλά, εμείς στην Ευρώπη, αυτή την πόλη (Χαλκίδα) γιατί δεν την γνωρίζουμε; Ο τόπος σας έχει τα πάντα, είναι πανέμορφος και μπορώ να πω ότι τον θεωρώ ένα από τα καλύτερη μέρη του κόσμου που έχω επισκεφθεί”

 

Evialead.gr: Δυστυχώς υπάρχει μια στασιμότητα, η οποία επηρρεάζει αρνητικά την πολιτιστική και, κατ επέκταση, την οικονομική ζωή της πόλης. Γιατί η αξιοποίηση ή μη των πλεονεκτημάτων έχει επιπτώσεις, θετικές ή αρνητικές και στην τοπική οικονομία. Ωστόσο, πέρα από τα όσα κάνουν ή δεν κάνουν οι αρμόδιοι, θα θέλαμε να μας πείτε τι προγραμματίζετε να κάνετε εσείς στο μέλλον, σε σχέση πάντα με τα πολιτιστικά και τους φορείς στους οποίους μετέχετε.

—ΜΑΙΡΗ ΧΟΥΛΙΕΡΗ: Αναφορικά με τον Πρωτέα ο σύλλογος είναι μέλος του ΕΜΗ ( European Maritime Heritage) πρώτα. Αυτό το υπέροχο σκαρί που ναυπήγησε ο Νικόλας Βλαβιανός, μοναδικό αντίγραφο παραδοσιακού πλοίου, έχουμε σκοπό να το χρησιμοποιήσουμε για την εκπαίδευση στη παραδοσιακή ναυτική τέχνη και την μεταφορά βιολογικών προϊόντων, χωρίς αποτύπωμα άνθρακα. Δηλαδή να κάνει διαδρομές μόνο με την ενέργεια των πανιών.

Το ΔΣ του ΠΡΩΤΕΑ ( Πανελλήνιος Σύλλογος για την διάσωση της Ναυτικής και Ναυπηγικής Παράδοσης με έδρα την Χαλκίδα
Το Παραδοσιακό αντίγραφο τύπου ” Τσερνίκι” που κατασκεύασε ο Αντιπρόεδρος του ΠΡΩΤΕΑ Ν. Βλαβιανός απο σχέδια του 1838

Στόχος μας επίσης είναι η κατασκευή ενός Ναυτικού Διαδραστικού Μουσείου στη Χαλκίδα. Έχουν γίνει τα Αρχιτεκτονικά σχέδια, και είμαστε σε επαφές με φορείς. Μία από τις δραστηριότητες θα είναι και η κατασκευή παραδοσιακών σκαφών καθώς και η εκμάθηση ναυτικών και ναυπηγικών δεξιοτήτων.

Αναφορικά με το Θέατρο Χαλκίδας θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική δουλειά η ανάδειξη του χώρου στην Αυλίδα με το Φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι. Η Ζωή Λιβανίου ανακάλυψε τυχαία το χώρο και από τότε, μέσα στους σκοπούς του θεάτρου, εντάχθηκε η ανάδειξη και αξιοποίησή του. Ο χώρος του ναού βέβαια βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, πιστεύω όμως ότι θα έχει καλύτερη αντιμετώπιση στην συνέχεια.

Επίσης, πολύ μεγάλο κεφάλαιο είναι και το μουσικό σχολείο. Αυτό που χρειάζεται και το παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις, είναι η κατασκευή του νέου κτηρίου, που είναι απαραίτητο. Ο χώρος έχει βρεθεί ήδη και έχουμε τη δέσμευση από τους αρμόδιους ότι, η κατασκευή του, σε εύλογο χρόνο, είναι δεδομένη.

Ίσως κάποιοι δεν έχουν καταλάβει έως τώρα την σημαντικότητα του Μουσικού Σχολείου. Αρκεί να σας πω ότι, τα παιδιά, έχουν ιδρύσει μικρή συμφωνική ορχήστρα, ομάδα μαθητών δημιούργησε ντοκιμαντέρ με τίτλο ‘’ Ξένες Αγκαλιές ‘’ που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Χαλκίδας ήδη ετοιμάζουν ταξίδι στην Φλωρεντία στα πλαίσια της ενασχόλησής τους με την εποχή της Αναγέννησης, ενώ συμμετέχουν σε Ευρωπαϊκά προγράμματα για την ανακύκλωση. Και, εδώ είναι το σημαντικό, το σχολείο δέχεται, κατόπιν εξετάσεων, 24 παιδιά το χρόνο, ενώ, όπως λένε οι καθηγητές, πολλά περισσότερα παιδιά που δίνουν εξετάσεις, αξίζουν πραγματικά αλλά μένουν εκτός γιατί δεν υπάρχουν θέσεις λόγω έλλειψης χώρων στο οίκημα που φιλοξενεί το σχολείο

Εκπροσωπόντας το ΠΑΝΔΟΙΚΟ

Και βέβαια, αναφορικά με το Πανελλήνιο Οικολογικό Δίκτυο, Παρεμβαίνουμε στις αποφάσεις της πολιτείας και του υπουργείου Περιβάλλοντος καθώς και στα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα του τόπου, με προσφυγές στο ΣΤΕ (πρόσφατα για το Ελληνικό) μεγάλες κινητοποιήσεις για τα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής κ.α. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται ένα μεγάλο συνέδριο, μαζί με την ΚΕΔΕ, που θ’ ασχοληθεί με τα μεγάλα προβλήματα του περιβάλλοντος, ένα έργο αρκετά δύσκολο.

 

Evialead.gr: Με το δεδομένο πως αυτή η ενασχόληση απαιτεί χρόνο και ενέργεια και με το επίσης δεδομένο ότι έχετε δύο παιδιά, προκύπτει η απορία: “Πως καταφέρνετε και τα συνδυάζετε όλα αυτά;”

Με τους γιους της εθελοντές στο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Χαλκίδας

—ΜΑΙΡΗ ΧΟΥΛΙΕΡΗ: Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά μου έχουν ενταχθεί σε αυτό το κλίμα από μικρά. Ο μεγάλος μου γιος είναι μαθητής του Μουσικού Σχολείου και μέλος του 15μελούς. Ο μικρός, που πηγαίνει στο Γυμνάσιο, είναι πρόεδρος στην τάξη του. Τα παιδιά είναι κοντά μου, πηγαίνουμε μαζί σε εκδηλώσεις, ταξιδεύουμε μαζί και είμαι σίγουρη ότι το χαίρονται.

 

Evialead.gr: Και μέσα σε όλες αυτές τις δραστηριότητες, σας μένει χρόνος για διάβασμα;

—ΜΑΙΡΗ ΧΟΥΛΙΕΡΗ: Είναι αλήθεια ότι στη ζωή μου έχω διαβάσει πάρα πολύ. Τελευταία ανακαλύπτω ότι δεν έχω χρόνο ώστε να διαβάζω όσο θα ήθελα, πιστεύω όμως ότι θα βρω τρόπο να το τακτοποιήσω κι αυτό.

 

Evialead.gr: Ένα βιβλίο το οποίο θεωρείται κορυφαίο;

—ΜΑΙΡΗ ΧΟΥΛΙΕΡΗ: “Πλάτωνας αντί Πρόζακ” του Λου Μαρίνοφ (εκδόσεις Λιβάνη). Αυτό το βιβλίο βασίζεται στους μεγαλύτερους φιλόσοφους και στις σημαντικότερες φιλοσοφικές θεωρίες της ιστορίας για να δείξει πώς να προσεγγίζει κανείς τα σημαντικά θέματα της ζωής του. Στην ουσία επιβεβαιώνει ότι, τα τελευταία χρόνια, οι ψυχοθεραπευτές  χρησιμοποιούν τους Αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους ώστε ν’ ανακαλύπτουν πράγματα και να βοηθούν τους ασθενείς τους και όχι τις παραδοσιακές θεωρίες αναφορικά με την ψυχολογία.

 

Evialead.gr: Τα μουσικά σας ακούσματα που εστιάζονται;

—ΜΑΙΡΗ ΧΟΥΛΙΕΡΗ: Η μουσική είναι η δουλειά μου και όχι μόνο. Ασχολούμαι από 8 ετών και είναι φυσιολογικό να κλίνω προς την κλασσική μουσική την οποία ακούω περισσότερο. Ωστόσο ασχολούμαι και με την παραδοσιακή Ελληνική μουσική που είναι από τις αγαπημένες μου και προσπαθώ να την ανακαλύψω.

Αρκεί να σας πω, έστω κι αν φανεί κάπως εξειδικευμένο για το ευρύ κοινό, ότι σύγχρονα μουσικά ρεύματα, όπως η Ροκ και η Τζαζ, έχουν αναφορές στη παραδοσιακή μουσική και ίσως στην Αρχαιελληνική. Τις κλίμακες της αρχαιότητας ακολουθούν τόσο η Ροκ, όσο και η Τζαζ.

 

Evialead.gr: Παρακολουθήσατε τις προβολές και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που διεξήχθη πρόσφατα στη Χαλκίδα;

—ΜΑΙΡΗ ΧΟΥΛΙΕΡΗ: Ευτυχώς που έχουμε και το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ. Είμαι εθελόντρια στο Φεστιβάλ μαζί με τα παιδιά μου σχεδόν από το ξεκίνημά του. Είναι μια πολύ σημαντική διοργάνωση που πρέπει να υποστηριχθεί. Φυσικά παρακολούθησα όσες περισσότερες δράσεις μπορούσα. Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι, 2.000 μαθητές σχολείων της πόλης παρακολούθησαν τις προβολές.

 

Evialead.gr: Μέσα σ’ όλες σας τις δραστηριότητες, σας μένει χρόνος για διασκέδαση και τι επιλογές θεωρείται ότι προσφέρει η πόλη της Χαλκίδας;

—ΜΑΙΡΗ ΧΟΥΛΙΕΡΗ: Η ψυχαγωγία μου περιορίζεται σε συναντήσεις με φίλους, κατά την διάρκεια των οποίων συζητάμε πολιτιστικά θέμα, καθώς επίσης και σε παρακολούθηση σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων στην Αθήνα και το εξωτερικό.

 

Evialead.gr: Και τώρα η τελευταία και, ίσως, η πιο αδιάκριτη ερώτηση: Έχετε κάνει τόσα πολλά στον τομέα με τον οποίο καταπιάνεστε, τα οποία κάποιοι άλλοι θα χρειάζονταν πολλές ζωές για να πετύχουν. Τελικά, την λέτε την ηλικία σας ή την κρύβετε όπως εγώ;

ΜΑΙΡΗ ΧΟΥΛΙΕΡΗ: Γιατί να κρύψω την ηλικία μου; Είμαι 55 ετών. Έζησα μια ζωή γεμάτη και είμαι απόλυτα ικανοποιημένη. Τα καλύτερα πάντα βρίσκονται μπροστά μας…

Συνέντευξη στον Κοσμά Σορόπουλο
Με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο σε εκδήλωση της Συμφωνικής Ορχήστρας Χαλκίδας
Με τον σκηνοθέτη Νίκο Αλευρά
Με τον σκηνοθέτη Νίκο Καβουκίδη
Στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους του ΠΑΝΔΟΙΚΟ στον ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη
Στο Ιστορικό Εσθονικό πλοίο ” HOPPET” με τους Χαΐνηδες που ο ΠΡΩΤΕΑΣ έφερε στην Χαλκίδα
Στο προεδρικό Μέγαρο της Γερμανίας συμμετέχοντας σε Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Πρόγραμμα
Στο προεδρίο συνεδρίου του ΠΑΝΔΟΙΚΟ
Στο συμβούλειο του ΕΜΗ Δανία
Συμφωνική Ορχήστρα Χαλκίδας
Συνέδριο της Ομάδας για τα Λιμάνια Χαλκίδας Κύμης
Σχέδιο του Ναυτικού Πάρκου που ο ΠΡΩΤΕΑΣ οραματίζεται για την Χαλκίδα

Με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση
Με τον Μίκη Θεοδωράκη
Απο παράσταση του Θεάτρου Χαλκίδας
Απο συναυλία με τον αείμνηστο Παν. Κωτσόπουλο
Με εκπροσώπους του ΕΜΗ (Ευρωπαικός οργανισμός για την Ναυτική Παράδοση)
Με την Καλλιόπη Βέττα στα γυρίσματα Ντοκυμαντέρ της ομάδας ” Παίζουμε Οικολογικά”
Με το ΔΣ του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Χαλκίδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*
*